Jdi na obsah Jdi na menu

Výroba kamenů z polystyrénu

24. 12. 2005

Co člověk k tomu potřebuje - polystyrén, malířskou barvu v přášku, lepidlo Epoxy 1200, pár štětců, pájku, líh a velkou zručnost. Teď se pustím do samotného popisu.

Ten polystyren jsem koupil v obchodě, obyčejný který se používá na fasády (tloušťku 10cm). Stál 55,-Kč a ještě mi toho hodně zbylo. Ten zpevněný stojí okolo 500,- což je docela velký rozdíl. A stejně mi to příjde, že v tom není zas až tak velký rozdíl. Pořádně jsem si rozmyslel, jak asi by kameny měli být v akváriu umístěny, rozměřil jsem si polystyrén a nařezal jej. Potom jsem to vytvaroval podle své fantazie pomocí pájky. Je důležité udělat spoustu úkrytů a jeskyněk pro rybky. Sice se dělají trochu hůře a poté se ještě hůře natírají, ale výsledek je více jak dobrý. Člověk by neměl zapomenout udělat i malé jeskyňki, ať případné potomstvo se má kam schovávat. Na poprvé to není ještě 100% to co jsem chtěl, ale i tak je to dobré. Povrchově je to natřené epoxy 1200. Prodávají se 2 velikosti plechovek téměř v každé drogerii kde mají barvy laky.. Lepší je koupit rovnou tu velkou. Já koupil první malou za 170,- a musel jsem stejně koupit potom ještě jednu. Záleží, ale kolik těch kamenů či pozadí chceš dělat. Mi máme ještě 2 velké kameny, které jsme ani nevyužili, pač jak jsem to všechno dal do akvárka, tak tam nezbylo moc prostoru. Takže je použijem příště. Chce si to hlavně pořádně rozmyslet, jak by to mělo vypadat.
Do prvního nátěru, který je smíchán z 2/3 epoxyd a 1/3 lihu, aby se lépe dal nanášet, jsem ještě přidal barvířskou barvu v prášku (šedá a taky stála okolo 50,- ). Pokaždé jak nátěř trochu zaschnul, tak jsem to posypal pískem (0,3mm) - koupený za 38,-. Celkově jsem nátěr provedl 3. Hrali jsme si stím celkem asi týden, ale výsledek stojí za to. Nakonec se to musí nechat tak 2hod v octové lázni kvůli neutralizaci. Nakonec jsem řešil jak to připevnit do akvária. Protože počítáme stím, že v létě budem dělat nové, tak jsme to přilepili silikonem přímo na dno. Počítáme stím, že se potom kameny znehodnotí.

Obrazek


Sám za sebe můžu výrobu doporučit, je to fakticky pěkné a pokud se to dobře udělá, tak to nejde ani poznat od skutečných kamenů. Hlavní výhoda je, že můžeš vytvořit spoustu jeskyněk a skrýší.