Jdi na obsah Jdi na menu

Naše rostliny v akváriu

11. 12. 2005

Úvod:

Já osobně jsem chtěl do akvária jen pár kousků, protože v jezeře Malawi je jen pár druhů rostlin. Ty se u nás docela špatně schánějí. Dají se koupit buď na internetu nebo ve specializovaných prodejnách. V obyčejných akvaristikách na ně nenarazíte. Mě se tak podařilo, to co jsem nechtěl, mít spolu v akváriu rostliny z různých koutů světa. Hlavní a důležity faktor při výběru rostlin je, že tlamovci jsou všežravci a rádi rostlinky, které jsou málo "tuhé" ožírají a dřív nebo později by Vám je zrušili úplně. Já zvolil 3 druhy rostlinek, které se dají lépe sehnat.

1) Acorus gramineus (puškvoreč travolistý) - Obrazeksice se mi nelíbilo, že tato áronovitá rostlina pochází z východní Asie, kde má svou domovinu, ale je velmi dekorativní. Vyskytuje se v Číně, Japonsku a i na Tajwanu. V přirodě roste převážně jako bahenní, často zaplavovaná rostlina. Má pevný, uvnitř bílý oddének. Několikanásobně se vidličnatě větví. Lístky jsou 2-8 mm široké. 1 trs má 10-35lístků. Jak už jsem psal, je velmi dekorativní a proto se také hodí do předních partii akvária. Zajmavé je, že tyto rostlinky jsou mrazuvzdorné a přes zimu je můžeme vytahovat a nechávat venku. Při uplném uschnutí lístku, je rostlina schopna jen z oddénku znova začít růst. Důležité je, že zakoupené trsy půškvorce nedělíme. Necháváme je v celku jako 1 trs. Mohlo by dojít k uhnití rostliny. Teplota pro zdárný růst je od 15°C až 25°C.



Obrazek





2) Echinodorus bleherae (šípatkovec Bleherové) - prozměnu tato rostlina pochází z amazonie. Je to jedna z nejkrásnějších a nejvyhledávanějších roslin. Má široké listy, jejichž čepele nejsou nazad mečovitě prohnuté. Jedna rostlina má až 30 listů, které dosahují výšky 20 - 40 cm, šířky 4 - 5 cm. Množí se lodyhami, které se zpravidla vyvíjí pod vodou a v jejích přeslenech se tvoří kořenující, nové rostlinky. Ty se oddělují a sází na jiné místo. Tato roslina je vhodná do zadních partií, kvůli své velikost. Teplota je vhodná od 18°C do 28°C.


Obrazek










3) Echinodorus longiscapus (šípatkovec lodyžnatý) - pochází ze subtropické- ho a mírného pásma Argentiny, proniká také na sever Paraguay a Uruguay do jižní Brazílie. Vyskytuje se jako vodní i suchozemská forma. Pro akvaristiku jsou vhodné jen mladé rostliny, které mají v trsu 8 - 18 listů velikosti 20 - 40 cm. Čepele listů jsou 10 cm dlouhé a 5 - 8 cm široké. Rostliny stále rostou a listy mohou dorůst až velikosti 50 - 90 cm. Tyto jsou vhodné na množení nebo jen do velmi objemných akvarií. Množí se ojediněle novými rostlinkami, spíše však výsevem semen. Teplota vhodná pro zdárný růst je okolo 20 °C.